Dr. Adrián Hernández Arias
Investigador Principal
ajhernandez@uct.cl
Títulos y Grados Académicos
- Doctor en Biociencias Acuaticas, 2005. Tokyo University of Marine Science and Technology, Japón.
- M.Sc. en Biociencias Acuaticas, 2002. Tokyo University of Fisheries, Japón.
- Licenciado en Acuicultura, 1997. Universidad de Oriente, Venezuela.
- Acuicultura.
- Nutrición de Peces.
- Formulación y elaboración de alimentos para acuicultura.
- Acuicultura Sustentable.
2012. Grupo de Investigación Nutrición y Alimentación Animal del Departamento de Biología Aplicada, Escuela Politécnica Superior, Universidad de Almería, España. Dr. Francisco Javier Moyano. (2 months)
Jaime Romero*; Alejandro Villasante; Carolina Ramírez; Hector Rodríguez; Patricio Dantagnan; Adrian Hernandez; Elías Figueroa. JASB-D-20-00902. Evaluating the dynamic of gut microbiota in Atlantic salmon (Salmo salar) fed increasing carbohydrate to protein ratio. Journal of Animal Science and Biotechnology
John Quiñones, Rommy Díaz, Patricio Dantagnan, Adrián Hernández, Marco Valdes, José Manuel Lorenzo, David Cancino, Néstor Sepúlveda, Jorge G. Farías*. 2021. Dietary inclusion of Durvillaea antarctica meal and rapeseed (Brassica napus) oil on growth, feed utilization and fillet quality of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss), Aquaculture, Volumen 530, 735882
Juan Calanche, Jose Beltran, Adrian Hernandez*. 2020. Aquaculture and sensometrics: the need to evaluate sensory attributes and the consumers’ preferences, Reviews in Aquaculture, Volumen 12, 805-821
Xavier Serrano, Gabriel A. Morales, Adrián J. Hernández, Manuel Díaz, Francisco J. Moyano, Lorenzo Márquez*. 2020. Effects of glucose-glycine melanoidins on the digestive trypsin-like activity of the rainbow trout Oncorhynchus mykiss,Takahiro Ogura, Adrián Hernández, Tomoko Aizawa, Jun Ogihara, Michio Sunairi, Javier Alcaino, Haroldo Salvo-Garrido, Iván Maureira-Butler. 2013. Identification of a Low Digestibility δ-Conglutin in Yellow Lupin (Lupinus luteus L.) Seed Meal for Atlantic Salmon (Salmo salar L.) by Coupling 2D-PAGE and Mass Spectrometry. PLoS ONE 8(11): e80369.Aquaculture, Volumen 516, 734513.
Adrian J. Hernández, Shuichi Satoh and Viswanath Kiron. 2013. Effect of citric acid supplementation on growth performance, phosphorus absorption and retention in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed a low fishmeal diet. Ciencia e Investigación Agraria 40(2): 397-406.
Patricio Dantagnan, Aliro Bórquez, Claudia Pavez & Adrián Hernández. 2013. Feeding omega 3 PUFA enriched rotifers to Galaxias maculatus (Jenyns, 1842) larvae reared at different salinity conditions: effects on growth parameters survival and fatty acid profile. Latin American Journal of Aquatic Research 41(3): 404-411.
Adrián Hernández, David Roman, Jamie Hooft, Catalina Cofre, Victoria Cepeda and Rodrigo Vidal. 2013. Growth performance and expression of immune-regulatory genes in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) juveniles fed extruded diets with varying levels of lupine (Lupinus albus), peas (Pisum sativum) and rapeseed (Brassica napus). Aquaculture Nutrition 19:321-332.
Adrián Hernández, Shuichi Satoh and Viswanath Kiron. 2012. Supplementation of citric acid and amino acid chelated trace elements in low fish meal diet for rainbow trout affect growth and phosphorus utilization. Journal of World Aquaculture 43(5):688-696.
Patricio Dantagnan, Astrid Domínguez, Aliro Borquez, Javier Alcaino, Claudio Pavez & Adrián Hernández. 2012. Influencia del α-tocoferol en la incorporación y peroxidación del ácido araquidónico en alevines parr de salmón del Atlántico (Salmo salar L.) Latin American Journal of Aquatic Research 40(3): 562-577.
Iván Valdebenito, Klauss Busse, Nicolas Jaramillo, and Adrián Hernández. 2012. Blood cytology of the common jollytail (Galaxias maculatus) (Jenyns, 1842) (Osmeriformes: Galaxiidae) at postlarval and adult stages. Archivos de Medicina Veterinaria 43: 233-239.
Aliro Bórquez, Edison Serrano, Patricio Dantagnan, Jaime Carrasco and Adrián Hernández. 2011. Feeding high inclusion of whole grain white lupin (Lupinus albus) to rainbow trout (Oncorhynchus mykiss): effects on growth, nutrient digestibility, liver and intestine histology, and muscle fatty acid composition. Aquaculture Research 42:1067-1078.
Aliro Bórquez, Adrián Hernández, Patricio Dantagnan, Patricio Saez and Edison Serrano. 2010. Incorporation of Whole Lupin, Lupinus albus, Seed Meal in Commercial Extruded Diets for Rainbow Trout, Oncorhynchus mykiss: Effect on Growth Performance, Nutrient Digestibility and Muscle Fatty Acid Composition. Journal of World Aquaculture Society 42(2):209-221.
Adrián Hernández, Aliro Bórquez, Leonardo Alcaíno, Jorge Morales, and Patricio Saez. 2010. Effects of autoclaving on the apparent digestibility coefficient of dehulled pea seed meal (Pisum sativum) in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). Ciencia e Investigación Agraria 37(3):39-46.
Patricio Dantagnan, Aliro Borquez, Adrián Hernández and María Soledad Izquierdo. 2010. Effect of EPA/DHA ratios on growth and survival of Galaxias maculatus (Jenyns, 1842) larvae reared under different salinity regimes. Aquaculture Research 41(9):e239–e244.
Patricio Dantagnan, Adrián Hernández, Aliro Borquez and Andrés Mansilla. 2009. Inclusion of Macroalgae Meal (Macrocystis pyrifera) as Feed Ingredient for Rainbow Trout (Oncorhynchus mykiss): Effect on Flesh Fatty Acid Composition. Aquaculture Research 41: 87-94.
Adrián Hernández, Shuichi Satoh and Viswanath Kiron. 2005. «Effect of monocalcium phosphate supplementation in a low fish meal diet for rainbow trout based on growth, feed utilization and total phosphorus loading». Fisheries Sciences 71: 817-822.
Adrián Hernández, Shuichi Satoh, Viswanath Kiron and Takeshi Watanabe. 2004. “Phosphorus retention efficiency in rainbow trout fed diets with low fish meal and alternative protein ingredients”. Fisheries Science 70: 580-586.
Shuichi Satoh, Adrián Hernández, Takatoshi Tokoro, Yosuke Morishita, Viswanath Kiron, Takeshi Watanabe. 2003. “Comparison of phosphorus retention efficiency between rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed a commercial diet and a low fish meal based diet”. Aquaculture 224: 271-282.
Aliro Borquez and Adrián Hernández. 2006. “Production and feeding of Puye (Galaxias maculatus) larvae in Chile”. International Aquafeed 9: 10-14.
Patricio Dantagnan, Aliro Borquez, Iván Valdebenito and Adrián Hernández (eds). 2007. “Producción de larvas de peces. Innovación y avances en la nutrición para contribuir al mejoramiento y escalamiento de los cultivos.” Editorial UCTemuco, Temuco. 185 pp.
Aliro Bórquez and Adrián Hernández. 2009. Status and trends on the use of small pelagic fish species for reduction fisheries and for human consumption in Chile. In M.R. Hasan and Halwart, M. (eds.). Fish as feed inputs for aquaculture: practice, sustainability and implications. FAO Fisheries and Aquaculture Technical Paper. No. 518. Rome, FAO. pp. 289-324.
Patricio De Los Ríos, Adrián Hernández, Patricio Dantagnan, Ricardo Oliva, Edelio Taboada, Liliam Becherán, Patricia Bernabé, Manuel Gidekel, Gustavo Cabrera. 2010. Characterization of chitin isolated from legs, pincers and carapace of the crab Aegla chol chol. Advances in Chitin Science, Volume XII. FEQ-UNICAMP, Campinas, Brazil. pp. 14-19.
Shuichi Satoh and Adrián Hernández. 2003. Development of environment-friendly feeds for rainbow trout. The Japanese Society for the Promotion of Science (JSPS) and the National Research Council of Thailand (NRCT) International Symposium Joint Seminar 2003: Comprehensive Disease Control in Aquaculture Coping with Food Safety, Rayong, Thailand. ISBN 974-537-414-8. pp. 23-32.
2019-2020. Proyecto: “Construcción de una nueva línea de investigación para la producción de microalgas como potencial fuente de nutrientes para la nutrición animal acuática” (Código 2019PRO-OS-04). Concurso Interno de Proyectos de Investigación 2019. Director Alterno.
2012-2013. Proyecto RED 120002. Desarrollo de Investigación en Nutrición para Seriola lalandi y otras especies marinas nativas, (Tokyo University of Marine Science and Technology, Japan). Apoyo a la Formación de Redes Internacionales entre Centros de Investigación Convocatoria 2012, DRI/CONICYT. (Investigador responsable)
2012-2013. Proyecto RED 120005. Aplicaciones tecnológicas para optimizar el uso de ingredientes vegetales en los alimentos acuícolas (Texas A&M University, USA). Apoyo a la Formación de Redes Internacionales entre Centros de Investigación Convocatoria 2012 DRI/CONICYT. (Investigador)
2012-2014. Proyecto CONICYT/MINCYT 2011-585. Evaluación del efecto del procesamiento de diferentes variedades de lupino sobre la biodisponibilidad del fósforo y nitrógeno mediante el uso de un sistema de modelización gastrointestinal in vitro en salmónidos. Programa de Cooperación Científica Internacional para Proyectos de Intercambio, Convocatoria 2011, CONICYT/MINCYT. (Investigador responsable)
2010-2013. Proyecto FONDEF DA09I1001. Optimización e innovación tecnológica para la reproducción de merluza austral (Merluccius australis) y producción de juveniles de esta especie en ambiente controlado. CONICYT. (Investigador)
2010-2013. Proyecto FONDEF DA09I1003. “Proyecto matriz- cultivo de bacalao de profundidad: Una gran oportunidad para la acuicultura chilena”. CONICYT. (Investigador)
2010-2013. Proyecto INNOVA 09MCSS-6691 Formulación de dietas funcionales para salmónidos, evaluadas con herramientas inmunogenómicas. “Programa de I+D para mejorar condiciones sanitarias de la industria del salmón”. CORFO. (Investigador)
2010-2013. Proyecto FONDEF D08I1090. Aquaculture diversification: technology innovations for juvenile production of “Dorado” (Seriola lalandi) in the Northern macro zone. CONICYT (Investigador)
2008-2011. Proyecto FONDECYT 11080201. Nutritional evaluation of plant protein feedstuffs for Chilean aquaculture: assessment of nutrient digestibility and loading for rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) and Atlantic salmon (Salmo salar) fed diets with legumes, oilseeds, or cereals. CONICYT (Investigador responsable)
2009-2012. Proyecto INNOVA O7CT9 PZT-83. Nutritional Genomic: Genetic improvement of Yellow Lupin (L. luteus) as a protein source through enhancement of the protein quality and phytic acid digestibility. CORFO (Investigador)
2007-2010. Proyecto FONDEF D06I1014. Development of new protein alternatives for Chilean aquaculture: enhancement of the nutritional profile of plant raw materials through bioconversion processes. CONICYT (Investigador)
2007-2010. Proyecto FONDEF D06I1033. Optimization in the production efficiency of rainbow trout and Atlantic salmon fingerlings by means of the nutricional reinforcement during the inicial stages using high standar micronutrients in diets. CONICYT (Investigador).
2007-2010. DGIUCT 2007-03-16. Evaluación y uso de materias primas de origen vegetal como fuente alternativa de proteínas: digestibilidad de nutrientes y sus implicaciones ambientales para la acuicultura. Concurso Interno de Proyectos Internos DGIUCT 2007. (Investigador responsable).
2021. Gordon Young, Dennis Forte, Adrian Hernandez (organizadores). Tecnología de Extrusión de Alimentos Acuícolas, Sudamérica, 18-20 Enero 2021 (Online).
2021. Gordon Young, Dennis Forte, Adrian Hernandez (organizadores). Tecnología de Secado de Alimentos y Piensos, Sudamérica (Online), 21-22 Enero 2021 (Online).
2021. Gordon Young, Dennis Forte, Adrian Hernandez (organizadores). Tecnología de Extrusión de Alimentos para Mascotas, Sudamérica, 25-26 Enero 2021 (Online).